Adware

Om du tycker att det ser konstigt ut i din webbläsare (Safari, Firefox eller Chrome) så kan du av misstag installerat adware.

Du märker det oftast på att ord blir understrukna och länkar till okända sidor. Varje gång du startar din webbläsare så kommer du till en okänd sida som inte du valt. När du klickar på en länk kommer något helt annat än det länken antydde. Datorn kan också kännas seg eftersom många av dessa programmen jobbar i bakgrunden och är dåligt skrivna. De förbrukar då mycket datorkraft.

Vanligaste sättet att drabbas av adware är att man följer en länk efter att blivit uppmanad att uppdatera sin FlashPlayer, Java eller att man saknar något tillägg. Man skall alltid gå till tillverkarens sida när man skall ladda ner ett program. På så sätt vet man att det man tankar hem verkligen innehåller det man skall installera.

Om du tror att du blivit drabbat så finns det ett ganska enkelt sätt att ta reda på det och åtgärda det. Malwarebytes Anti-Malware (före detta AdwareMedic) är ett litet program som skannar av din dator och letar upp kända adware. När du startar programmet så kopplar det upp sig mot tillverkaren och laddar hem de senaste uppgifterna om adware. Programmet är alltså alltid uppdaterat. Nedan hittar du länken för att ladda ner programmet Malwarebytes Anti-Malware samt en länk där du kan läsa mer om vad adware är. Tänk på att i de flesta fall behöver Malwarebytes Anti-Malware starta om din dator för att verkligen bli av med det du drabbats av.

Känner du dig osäker så kontakta oss så hjälper vi dig.

https://www.malwarebytes.org/downloads

http://sv.wikipedia.org/wiki/Annonsprogram